На 1 октомври, събота, държавният глава ще бъде домакин на церемонията

...
На 1 октомври, събота, държавният глава ще бъде домакин на церемонията
Коментари Харесай

Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното откриване на интерконектора с Гърция


На 1 октомври, събота, президентът ще бъде хазаин на церемонията по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се организира от 11.00 часа в зала 3 на Националния замък на културата, оповестиха от прессекретариата на Президентството.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района. Интерконекторът обезпечава пряк достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за полутечен газ край Александруполис. 

По покана на българския президент присъединяване в церемонията ще вземат  ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните шефове на  " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

В рамките на деня президентът ще организира и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР